vrijdag 15 februari 2008

De inspectie heeft recent een circulaire verstuurt waarin de grenzen van taakdelegatie worden aangegeven.
http://www.igz.nl/actueel/nieuwsberichten/circulaire_tanheelkune
Binnen de beroepsgroep wordt al langer met verbazing gereageerd over kennelijke misstanden waarbij assistentes zelf diagnoses en ingrijpende verrichtingen zelfstandig verrichten. Ergerlijk is dat ook de indruk bestond dat hier weinig aan te doen was. De al te vrije opvatting waarbij ongekwalificeerde medewerkers zelfstandig hun gang gaan met soms alleen een papieren regeling, is de beroepsgroep als langer een doorn in het oog. Het is uitstekend dat de inspectie de regels rondom taakdelegatie onderbouwd met uitspraken heeft rondgestuurd.
Het komt er kort op neer dat medewerkers die voorbehouden handelingen verrichten zoals het geven van anesthesie of andere voorbehouden behandelingen verrichten zoals preparen wel aan een aantal eisen moeten voldaan.
Met deze circulare wordt zowel opleiding als toezicht scherper gesteld. Toezicht per webcam en andere interpretaties komen hiermee ten einde. Maar laten we niet vergeten dat het overgrote deel van de medewerkers al lange tijd op een volstrekt verantwoorde wijze wordt ingezet.

Geen opmerkingen: