zaterdag 19 december 2009

Nog geen besluit

De Minister is met vakantie, maar een besluit over het werkprogramma van de NZA hebben we nog niet mogen ontvangen. Zolang er geen zicht is op een ander besluit moeten we er van uit gaan dat de vrije tarieven doorgaan. Volgens de NZA staan de wetenschappelijke verenigingen achter de prestatielijst en de ANT ook. Alleen de NMT stelt zich kritisch op met véél vragen.

Die vragen zijn wat mij betreft uiteraard terecht. Maar we hebben intussen ook veel duidelijkheid gekregen. De vrijheid van de tandarts met betrekking tot de lijst is nu wel duidelijk.
De lijst zelf roept nog wel vragen op. Onder andere over taal en formulering, maar ook over werkbaarheid voor de tandarts en keuzemogelijkheden voor de patient.
Hierover zullen we nog wel de nodige discussies hebben. Een tarief voor een restauratie inclusief verdoven klinkt aardig, maar in feite subsidieert de patient een keuze van een ander als hij zelf de verdoving niet wenst. Anderzijds lijkt de vrijheid in beschrijving ook weer genoeg ruimte laten aan wensen van de tandarts. Bij een consult staat niet dat dit "in de stoel" moet gebeuren. Dat geeft weer ruimte voor een telefonisch consult.

De eerste week van januari moet dan meer duidelijkheid verschaffen hoe we nu verder gaan met het door de Minister en NZA geinitieerde en begeerde traject van de vrije tarieven.

Geen opmerkingen: