vrijdag 2 juli 2010

Boos op NZA

Boos op NZa


Normaal gesproken vertel ik iets over ontwikkelingen binnen demondzorg of over een van de lopende projecten. Vaak is de toon optimistisch. Dit keer geen optimistische toon. Ik ben namelijk boos en zal u uitleggen waarom.

Het is u vast niet ontgaan dat de NZa forse kortingen aankondigt op de orthodontietarieven voor tandarts en orthodontist. Ik ben met stomheid geslagen dat het jarenlange constructieve overleg met de NZa over transparantie, innovatie en patiëntenwensen deze wending neemt. De NZa propageert opeens eenheidsworst in plaats van mogelijkheden te creëren voor kwaliteit en service op maat.

Het gaat om de methodiek die gehanteerd wordt: gemiddeld inkomen- norminkomen= generieke korting over allen diensten. De NZA neemt haar verantwoordelijkheid niet door te komen met een creatievere oplossing die recht doet aan de door haar gesignaleerde spreiding in uitkomsten.
De generieke korting die door de NZa is aangekondigd, is gebaseerd op een enkelvoudig gegeven als het norminkomen. De marktmeester negeert de gunstige lage internationale prijs. Uit haar eigen onderzoek blijkt een enorme variatie in praktijkvoering, maar de korting wordt fantasieloos generiek doorgevoerd. Een simpele en kortzichtige methode. Bovendien gaat het onderzoek voorbij aan verschillen in praktijkvoering en het feit dat orthodontisten gemiddeld tien overuren per week draaien. Al onze punten van kritiek worden door de NZa niet gehoord. Of beter gezegd, ze luisteren stoicijns om het formele puntje "we hebben iedereen gehoord, edelachtbare"maar af te werken.

De door de NZa ingeslagen weg leidt gegarandeerd tot een kaalslag in de zorg. De NMT onderneemt dan ook volop actie om het tij te keren. We worden daarbij geassisteerd door experts als een advocaat en communicatiedeskundigen. Ook is een tegenonderzoek uitgevoerd door Deloitte.

Het besluit van de NZa wordt eind juni/medio juli verwacht. De daarop volgende definitieve tariefsbeschikking wordt in oktober verwacht. Dan of zo mogelijk eerder, starten we juridische procedures op. Voor die tijd kunt u onze actie steunen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk tandartsen en orthodontisten de NZa een brief sturen waarin zorgen worden geuit over de voorgenomen besluitvorming. Zeker brieven van zorgverleners die serieus overwegen om te stoppen, raad ik aan een brief te sturen.
Alexander Tolmeijer

Geen opmerkingen: